Menü
Véda masszázs 12.kerület Véda Masszázs - Stúdió
Véda masszázs 12.kerület

Minden a Csakrákról

2015.09.30.

Minden a Csakrákról

Minden a Csakrákról

Gyökér-csakra (alap-csakra)

Szanszkrit neve Muladhara, melynek jelentése támasz, gyökér. Ez az egész rendszer alapja, az építőkő, melyen minden további csakra nyugszik. Ez köt össze minket az anyagi világgal. A kozmikus energiákat átviszi a testi-földi síkra, mialatt a föld energiája ezen keresztül áramlik energiarendszerünkbe. Ezért a gyökércsakra a föld elemeihez van hozzárendelve, színe a tűzpiros, az energia és az aktivítás, bolygónk legbelső magjának a színe. Ez a csakra szilárd talajt ad lábunk alá, melyre felépíthetjük életünket, ugyanakkor gondoskodik az alkotó tevékenységünkhöz szükséges energiákról. Az egzisztencia felépítése, az anyagi biztonság, a családalapítás mind-mind az első csakra hatáskörébe tartozik.

Muladhara

 

Elhelyezkedése: gát, a gerinc alsó része

Szimbóluma: négyszirmú lótuszvirág

Hozzárendelt testrész: minden ami szilárd, és tömör; a gerincoszlop, a csontok, fogak, köröm, valamint a végbélnyílás, vastagbél, végbél, prosztata, a vér és a sejtfelépítés, nyirokkeringés,kiválasztó-rendszer

Hozzárendelt mirigy: mellékvesék

A hozzárendelt elem a Föld, így ez a csakra a sűrű anyag otthona. Fizikai testünk első, és talán legfontosabb kapaszkodója, hiszen az anyagi-, testi tudat, a Föld-horgony, az Ősbizalom, a Biztonság, a Túlélés, a Pénz, az Otthon, a munkánkkal megteremthető létbiztonság tartozik ide. Itt fészkelnek ősi, a tudatalattinkban meghúzódó félelmeink, szorongásaink, amiknek talán még nevet sem tudunk adni.

A Gyökér-csakrához rendelhető életkor: 0-7 évig tart és az anyagvilággal való kapcsolatunkról szól, vagyis az alapvető létbiztonságról, az ősbizalomról, otthonunkról, édesanyánkról.

Az ebben az életszakaszban minket ért érzelmi, fizikai és mentális hatások az alábbi tulajdonságokat hívják életre, erősítik meg bennünk:

Érzelmi jelentés tartalma a düh, a harag, a különféle flusztrációk, az elutasítottság, a „valakinek vagy valaminek nem vagyok elég jó” érzés, a bujaság, a szenvedély, de a bátorság, az agresszió, az áldozatkészség, a birtokló szeretet is ide sorolható, de jelentései az agresszió, bőség, tűz, harag, neheztelés, erőszak, zavar, bátorság, merészség, következetlenség is.

Mentális szinten a ritmusosság, a periodicitás, a dominancia készség, a versenyszellem, a magabiztosság, az alázat, a materializmus és az extravertáltság tartozik a Gyökér-csakra tulajdonságaihoz.

Spirituálisan a láng és a felébredés, míg pszichológiai megfelelője a kolerikus, vagyis a forróvérű lesz. A merészségben, az alkotóerőben, a lelkesedésben, a mértéktelenségben, a szenvedélyekben, a féltékenységben, a birtoklásban szintén megnyilvánul. 

 

A tantrikus tanítások szerint itt, pontosabban a kunda mula -ban alszik a Kundalini kígyó három és félszer összetekeredve, saját farkába harapva, várva arra, hogy felébredhessen és a Szusumná-ban csakráról csakrára felfelé haladva elérje végcélját,  Korona-csakránkat. Spirituális síkon a tisztítótűz, a Szent lélek tüze, tárgyilagosság, feltöltődés, áldozat, misztikus erő, a főnixmadár, az átlényegülés és a szellemi öntudatra ébredés kapcsolódnak ehhez a területhez.

Elsődleges képzettársítások az energia, az alapok, a túlélés, az élet anyagi oldala.

Szimbolikus jelentése a vér, az élet, energia, akaraterő, túláradó életkedv, bőség, érettség, újjászületés, véráldozat, veszély, gyors segítség.

Hétköznapi felfogásban a hatalom, a kifelé fordulás, a túlélés, a felsőbbrendűség, a pénz, az anyagi javak, az áldozat, mélyreható változások, stressz, káosz sorolhatóak ide.

 

A Gyökér-csakrában megbúvó blokkok oldását az alábbiak segítik:

A színterápia az izzó vörös színt alkalmazza, - mivel uralkodó bolygója a Mars -, és a többi szelíd gyógymód a következőkkel erősíti meg gyógyító erejét:

A hangok közül a „C”, a szolmizációs skálán a „Do” hang kapcsolódik ide.

Szimbóluma a négyszirmú lótuszvirág, melynek szirmai négy fontos idegdúcot jelenítenek meg.

Drágaköve az achát, a vérkő, a jáspis, a gránát, a hematit, az ónix, a vörös korall és a rubin.

A hozzá rendelhető fém az ólom, az elemek közül pedig a kalcium tartozik ide.

Illata a citrus és a szegfűszeg, míg az aromaterápiában a cédrus, a lótusz és a szegfűszegolaj segítheti működését harmonizálni.

A Bach-virágterápiában alkalmazott növények közül a tárnics, a gyertyán és a vadzab ennek a területnek a gyógyítói. 

A gyógynövényei pedig a feketeszeder, a boglárka, a gyíkfű, a csipkerózsa, a közönséges ebnyelvfű, a hullócsillag, a trillium-félék és az ibolya.

Ételei a sok energiát sugalló, a magas C-, E-, K-vitamin, Béta-karotin tartalommal rendelkező élelmiszerek, az antioxidáns* hatással bírók, a vörös húsok és a vasban és magnéziumban gazdagok.

 

Szakrális-csakra (szex-csakra, hasi-csakra)

 

Szanszkrit neve Svadisthana, jelentése édes íz, édeset ízlelni. A második csakra az ősi, soha ki nem haló érzelmek, a szexuális energiák, az alkotó erők, az érzékelés, öröm és a mozgás központja, melynek színe a narancssárga. A föld elemtől a vízhez léptünk, a szilárd folyákonnyá válik, a mozdulatlanság mozgássá alakul. Természeti eleme a víz, amelyből minden élőlény származik, és ami az asztrológiában az érzelmek területének felel meg. A második csakrán át lépünk kapcsolatba a természet egészét átszövő megtermékenyítő és befogadó energiákkal. Az emberekhez való viszonyunkat - főként a másik nemmel való kapcsolatunkat - nagymértékben a második csakra működése befolyásolja.

 

 

Svadisthana

Elhelyezkedése: az alhasban, a köldök és nemi szervek között

Szimbóluma: hatszirmú lótuszvirág

Hozzárendelt testrész: a has területe, nagyjából a köldök alatti régió, a medence, a vese, hólyag, mindennemű testfolyadék, mint a vér, a nyirok, az emésztőnedvek, a sperma. Ide tartozik az ágyéki idegfonat, a nemi mirigyek: prosztata, petefészek, here. Így feladata a férfi és női nemi jelleg kialakítása, a női menstruációs ciklus szabályozása, a szaporodás, beépítés.   Érzékszerve a nyelv, funkciója tehát az ízlelés.

Hozzárendel mirigy: ivarmirigyek, petefészkek, herék, prosztata

 

Az elemek közül a víz elem kapcsolható hozzá, és így érzelmi testünk. A második csakránkhoz tartozó éltkor 8-14 éves kor közé tehető. Ekkor történik a lényeg újraalkotása, melyet az eredendő érzelmek indítanak el, mint a vágyak, az élvezet, az étvágy, az ébredő szexuális erő és alkotó energiáink. Elődleges képzettársítások a függőség és függetlenség, a trauma, az elragadtatás, az önelemzés.

Érzelmi jelentése a tudás, határozatlanság, állhatatosság, az önbecsülés hiánya és a kölcsönös függőség.

 

Spirituális jelentése az ösztön, egyéniség, hűség, a valakihez tartozás szükségessége.

Mentális síkon a bölcsesség, a megérzések, a bajtársiasság, az érzékiség, az izgalom, a depresszió, a hisztéria, a kifelé fordulás, a trauma, a sokk, az öröm és a gyönyörök sorolhatóak ide.

Szimbolikus jelentései az összhang, a szépség, a művészetek, Isten, a lemondás, a bizalom és az erotika. Tudati szinten itt történik a lényeg újraalkotása, itt erednek érzelmeink, vágyaink, ide kapcsolható az élvezet, az étvágy, a szex és minden alkotó energiánk, kreativitásunk, a függőségünk és függetlenségünk, az önelemzés és az elragadtatás.

 

A szakrális-csakrában megbúvó blokkok oldását az alábbiak segítik:  

Színterápiában a narancs szín kapcsolható ehhez a területhez. Hangja a „D” hang, illetve a szolmizációs skálán a „Re”.

Szimbóluma a hatszirmú lótuszvirág, mely hat fontos idegvégződésre utal, vagyis, hogy az energiák áramlása itt hat dimenzióból történik.

 

Uralkodó bolygója a Merkúr.  

Drágakövei a karneol és a holdkő, az agát, a borostyán, a gyöngy, a korall és a topáz. 

Aromaterápiában az ylang-ylang, a neroli illetve a szantál használható erősítésére.  

A Bach-virágterápia a tölgy, a fenyő, a szil és a szelídgesztenyét alkalmazza.    

 

Gyógynövényei pedig a bazsalikom, a pitypang, írisz, a pomagránát és a csattanó maszlag.

Formai jele a kör holdsarlóval.

Ételei a narancsszínű ételek, és mindazok, melyek afrodiziákumként illetve étvágynövelőként hatnak ránk.    

 

Köldök-csakra (napfonat-csakra, solar-plexus)

 

Szanszkrit neve Manpiura, jelentése fénylő drágakő. A solar-plexus számunkra a Nap, az erőközpont, hozzárendelt eleme a tűz. Rajta keresztül jut el hozzánk a Napból áradó energia, amely többek között táplálja éteri testünket, s ezáltal fizikai testünknek is életerőt kölcsönöz. Jelképezi cselekedeteinket, akaraterőnket, vitalitásunkat, színe a sárga, aranysárga. Harmadik csakránkon át aktív kapcsolatba kerülünk a világ dolgaival és embertársainkkal, és érzelmi energiákat sugárzunk ki a külvilág felé. Ez az energiaközpont befolyásolja az emberi kapcsolatainkat, a mások iránt érzett szimpátiánkat vagy ellenszenvünket, s azt a képességünket, hogy tartós érzelmi viszonyba kerüljünk velük.

Manipura

Elhelyezkedése: szegycsont alatt kezdődik, és a köldökig tart

Szimbóluma: tízszirmú lótuszvirág

Hozzárendelt testrész: derék, hasüreg, emésztési rendszer, gyomor, máj, lép, epehólyag, vegetatív idegrendszer,hasnyálmirigy,izmok,

Hozzárendelt mirigy: hasnyálmirigy

 

Érzékszerve a szem, így az itt uralkodó érzékelés a látás. Munkaszerve a láb és a lábszár.

Eleme a tűz elem, valamint mentál testünk tartozik ide.

 

Életkorban a 15-21 évig tartó fejlődési korszak kapcsolódik ehhez a területhez. Itt azt tanuljuk, ami érdekel minket, mert fontossá válik a tudás, az identitás. Ebben a korszakban történik a lényeg realizálása, foglalkoztat bennünket a szabadság, az erő és hatalom kérdése, próbálgatjuk érzelmeinket kezelni, önmagunkat meghatározni, felfedezni, hogy mi az, amit az Én birtokolhat és vajon az Ént ki vagy mi birtokolja, vagyis itt ébredünk társadalmi öntudatunkra.

Szimbolikus jelentései a nap, a fény, a karantén sárga színe, figyelem felhívás arra, hogy valamilyen változás történik, valami nem megszokott dologgal találkozhatunk.

 

Spirituális jelentése a megszerzett tudás, az akaraterő és a fény.

Érzelmileg a melegség, a nevetés, az öröm, az elragadtatás, a féltékenység, a bizalmatlanság, a félelem, az idegesség, a gyávaság, a depresszió és a zavarodottság jellemzik.

Mentális síkon az elsajátított tudás, az intellektus, intelligencia, értelem, optimizmus, akaraterő, kritikai hajlam mindennel kapcsolatban, döntésképtelenség, túl nagy kontroll gyakorlása, cinizmus, manipuláció, az egyéni akarat érvényesítése sorolhatóak ide.

 

Ehhez a csakránkhoz tartozik a lényegrealizálás, a szabadság, az erő, a hatalom kérdése, hogy én irányítok, vagy engem irányítanak; az érzelmeink kezelése, a birtoklás, az önmeghatározás, az értelem, és a társadalmi öntudat, az izgalom és a mentális zavar.

A Napfonat-csakrában megbúvó blokkok oldását az alábbiak segítik:

Ehhez a csakrához, nevéhez híven, a Nap kapcsolható, mint uralkodó bolygó, színe mi is lehetne más, mint a ragyogó napsárga.

Hangja az „E” hang, szolmizációban pedig a „Mi”.

Szimbóluma a tíz sziromlevelű lótuszvirág. Ez a tíz szirom tíz fontos idegvégződést képvisel, tíz olyan erőforrást, amelyből az energiánk nyerhető.

Drágakövei a tigrisszem, a borostyánkő, a nemestopáz és a citrin.

Aromaterápiában a levendula a rozmaring, a bergamott és a citrus olajok ajánlottak.

A Bach-virágterápia a kövirózsa, a vadrózsa és a cseresznyefa virágát alkalmazza az itt kialakult blokkok oldására.  

Gyógynövényeihez a kamilla, a nyári margaréta, a kukorica, a cickafark, a kapor, a vörös here, a vörös bohócvirág, lóhere, a Szent János virág és a rézvirág tartozik.

Ételei a könnyen emészthető, vitalitást, a máj és hormonrendszer működését fokozó, a kiválasztást segítő, méregtelenítő ételek, mint a citrom, a grapefruit, sárgarépa, a kukorica.

Formai jele a körben egy csúcsával lefelé fordított háromszög, mely az energiák lefelé haladását jelentik.  

 

Szív-csakra

Szanszkrit neve Anahata, jelentése érintetlen. A szív-csakra a csakrarendszre középpontját jelképezi. Itt találkozik a három alsó fizikai-érzelmi központ, a három felső szellemi-spirituális központtal. A negyedik csakra a levegőnek, mint természeti elemnek van alárendelve. A szívcsakra feladata a szeretet vezette egyesülés elősegítése. Színe zöld, rózsaszín és néha aranszínű. Gyakran a "lélek kapujának" is nevezik, mivel a mély és intenzív szeretetnek a központja. Ezenkívül ennek a csakrának a segítségével kapcsolatba léphetünk lelkünk univerzális részével, s magunkba engedhetjük az isteni szikrát. A szívcsakra esetén a szeretetet nem kívülről jövő ingerek váltják ki, hanem magában a létezésben tapasztaljuk azt meg.

Anahata

Elhelyezkedése: szív magasságában, a mellkas közepén

Szimbóluma: tizenkét szirmú lótuszvirág

Hozzárendelt testrész: szív, a gerinc nyak és derék közötti része, a mellkas és mellüreg, a tüdő alsó tájéka, a vér és a vérkeringési rendszer, a bőr

Hozzárendelt mirigy: csecsemőmirigy

Érzékszerve a bőr, és érzékszervi funkciója így a tapintás.

Munkaszerve a kéz.

Ehhez a csakrához a levegő elem és asztrál testük tartozik.

Formai jele a hatágú csillag, mely a levegő elemet jelképezi, azt az elemet, melynek hiányában nem élhetünk, mely láthatatlanul vesz körül minket, mely a friss oxigént, a pránát, az életenergiát jelenti, és amely minden irányba kiterjed és mozog.

Ez a szimbólum két egymásba forgatott háromszögből áll, melynek csúcsával lefelé mutató része a női oldalunkat, a felfelé mutató pedig férfias énünket hivatott képviselni. Boldogságunk azon áll vagy bukik, hogy e két felünk valóban teljes és tökéletes egyensúlyban talált-e egymásra. Ez jelenti azt is, hogy az egyetemes energiaáramlás testünk minden irányába töretlenül áramlik, halad, megtöltve minden egyes porcikánkat az éltető szeretet erejével.

Ez az energiaközpontunk egyensúlyt teremt a test, a szellem és a lélek között.

Életkori ciklusa 21-28. évünk között mozog, feladatként pedig érzelmeink kifejezése, megélése, az együttérzés és megbocsátás szerepelnek, vagyis miként tudjuk a lényeget elfogadni, tudunk-e valóban odaadóak lenni, a feltétel nélküli szeretet vagy szerelem kérdése pedig mindennapos. Itt dől, el mennyire vagyunk képesek kitárulkozni mások felé, miként tudunk elfogadni és adni.

Szimbolikus jelentései a természet, a tavasz, a kreativitás, a termékenység, a bőség zavara, a szabad út.

Spirituális szinten a gyógyítás, regenerálódás, a föld szeretete, a Természettel való tökéletes harmónia jellemzik.

Érzelmi jelentései a nyitottság, a szabadság, nyugalom, a nagylelkűség, a düh, a széles látókör, a megelégedettség, a féltékenység és minden szívvel kapcsolatos dolog.

Mentális jelentései a mértéktartás, növekedés, józan ítélet, jó időben jó helyen lenni, a szinkronicitással élni, megújulás, kiegyensúlyozott vélemény, villámhárítás, döntőbíráskodás, igazság, objektivitás. Itt történik a lényeg elfogadása, az odaadás, a feltétel nélküli szeretet/szerelem, a mások felé való kitárulkozás, az elfogadás, az együttérzés és adás, az igazságkeresése és a széles látókör kialakítása, a megegyezésre való hajlam, az ítélőképesség, az ítélőképesség, a határozottság, a nagylelkűség, az egyensúlyunk és az igazságérzetünk megélése.

A Szív- csakrában megbúvó blokkok oldását az alábbiak segítik:

 

A színek közül a smaragdzöld fénye segíti a gyógyulást. Ehhez a csakránkhoz tartozó bolygó a Vénusz, a szépség és harmónia, a szerelem istennőjéről elnevezett égitest, így ha körbevesszük magunkat a zöld nyugtató árnyalataival, máris segítségünkre siet egyensúlyunk visszaállításában.

A hangskálán az „F” hang, a szolmizációban a „Fa”.

Szimbóluma a tizenkét szirmú lótuszvirág.

Drágaköve a rózsakvarc, a turmalin, a kunzit, a smaragd, a jáde vagy más néven a nefrit, a malachit, az opál, a krizolit, és a pirit.

Aromaterápiában a rózsaolajat használhatjuk.

A Bach-virágterápia a bükkfát, a cikóriát, a szőlőt, a hangafüvet, a nebáncsvirágot, a forrásvizet, a viziviolát és a verbénát alkalmazza.

Gyógynövényei között az aranyvesszőt, a gyöngyvirágot, a fuksziát, a mályvát , a sarkantyúkát, a borágót, a rézvirágot és az aloé verát említhetjük meg.

Ételei a legtáplálóbb étkek, Kalciumban és vasban gazdagok, melyek segítik a sejtek fizikai szintű megújulását, az egyensúly megteremtését a testben, mint például a búzafű.

Torok-csakra (nyak-csakra)

Szanszkrit neve Visuddha, melynek jelentése megtisztulás. A torok-csakrában található az emberi kifejezőképesség, a kommunikáció és az inspiráció központja, színe a világoskék, ezüstöskék, zöldeskék. Ez a csakra hídként szerepel gondolataink és érzéseink között, impulzusaink és a rájuk adott válaszok között, ezenkívül egyidejűleg a külvilág felé közvetíti az összes csakra tartalmát. A torokcsakrán keresztül fejezzük ki mindazt, ami bennünk van. Hozzárendelt természeti elem az éter, melyet Akasa vagy szellem néven is ismernek. Ez olyan tér, melyben a sűrű elemek kifejtik hatásukat. A szakrális csakrában meglévő kreativitás a torokcsakrában lép kapcsolatba a többi csakra energiájával, s az éter formáló ereje meghatározott alakot kölcsönöz neki, amelyben azután a külvilágban is megjelenik. Ezen a csakrán keresztül halljuk meg a teremtett világ rejtett hangjait, és a saját, igazi belső hangunkat is.

Visuddha

Elhelyezkedése: váll és nyak magasságában

Szimbóluma: tizenhat szirmú lótuszvirág

Hozzárendelt testrész: nyak, tarkó, állkapocs, fülek, hangképző szervek, légcső, hörgők, tüdők felső tájéka, nyelőcső

Hozzárendelt mirigy: pajzsmirigy, mellékpajzsmirigy

Érzékszerve a fül, érzékszervi funkciója a hallás.

Munkaszerve a száj és a hangszalagok.

Hozzárendelt természeti eleme az éter.

Formai jele az ezüst félhold fehér körben, mely úgy ragyog, mint a telihold. A kört tizenhat szirom veszi körül. Az ezüst félhold a nada, a tiszta kozmikus hang lunális jelképe. Az ötödik csakra a hang székhelye az emberi testben, amely a torokban helyezkedik el. A félhold a tisztaságot jelképezi, és a megtisztulás ennek a csakrának az alapvető aspektusa.

 

Fejlődési ciklusunk a 29-35 év között található itt, és a valóban felnőtté érés, a felelősség felvállalása, az ÉN akaratának az Isteni akarathoz való hozzárendezése a feladat. Nagyon fontossá válik a lényegi együtthangzás, a teremtő szó, az ige, az önkifejezés, a kapni tudás, a kommunikáció és az inspiráció, és hogy képesek vagyunk-e intuitív oldalunkat meghallani.

Szimbolikus jelentése a biztonság, a béke, a nyugalom, az egyenruhák (akár katonai, akár iskolai), melyek a biztonságot hivatottak sugallni.

Spirituális jelentéséhez a víz, az önkívület, a médiumitás, de Krisnát és Visnut is kék színben szokták ábrázolni, valamint ide tartozik az Akasha.

 

Érzelmi jelentéstartalma a nyugalom és a derű, az üresség, lágyság, szomorúság (blue), a frigiditás, a jó anya.

Mentális jelentéstartalma a lojalitás, kifinomultság, introvertáltság, kitartás, akaraterő, kifejezés, tisztaság. Tudati síkon itt történik a lényeges dolgok megértése, az igazság elfogadása, a kifejezés, a teremtő ige, a kapni tudás, a kommunikáció, az inspiráció, a bőség és az intuíció meghallása, a szavak és érzések uralása, a türelem, a tisztánlátás, a költészet, a művészi kifejezés ás a béke tudatosítása.

A Torok-- csakrában megbúvó blokkok oldását az alábbiak segítik:

Az energiaközpont színe égszínkék, a színterápia ezt hívja segítségül.

A hangok skáláján a „G” hang, szolmizációs rendszerben pedig a „Szo”.

Szimbóluma a tizenhat szirmú lótuszvirág.

Ehhez az energiaközpontunkhoz az Ikrek jegyében uralkodó Merkúr, mint kommunikáció, ismeret és tapasztalatcsere, a Mars, mint aktív önkifejezés, a Bika jegyének Vénusza, mint a tér és a forma érzékelése, és a Vízöntő jegyéhez tartozó Uránusz rendelhető hozzá, mint az isteni inspiráció, a magasrendű tudás és az ismeretek közlése, valamint a függetlenség és szabadság szimbólumai.

Drágakövei az opál, a türkiz, a zafír, akvamarin, kalcedon és a lápisz lazuli.

Aromaterápiában a levendula, zsálya és az eukaliptusz kapcsolható ide.

Gyógynövényei az körömvirág , a rhexia és a hajnalka.

A Bach-virágterápiában a gesztenyerügy, a mustár, az olajbogyó és a fehérvirágú vadgesztenye sorolhatóak ide.

Ételei az áfonya, a szeder, a szilva, a mazsola és a tengeri alga, illetve a szellemi energiákat növelő ételek.

 

 

Homlok-csakra (harmadikszem-csakra)

Szanszkrit neve Ajna/Adzsna, jelentése észlelni, irányítani. A hatodik csakra segítségével a létet tudatosan érzékeljük. Ez a felsőbbrendű szellemi erők, az intellektus, a tisztánlátás, az emlékezőtehetség és az akarat székhelye, a test szintjén pedig a központi idegrendszer irányító centruma. Színe az indigókék, néha sárga és ibolyakék árnyalata. A harmadikszem a fizikai világon túlra lát, mintha egy szöveg sorai között olvasna mélyebb értelmet keresve. Ez a csakra már nem a testben, hanem a fejben található, ezért sokkal szellemibb, mint a megelőzőek. Hozzátársított elem a fény, mely érzékszerveinkbe jutva információkat szolgáltat a külvilágról. A homlok-csakra segítségével bepillanthatunk a teremtés összes, a fizikai realitás mögött található tartományába. Ezek az ismeretek intuíció formájában jutnak el hozzánk, a tisztánlátáson, és érzékfeletti észlelésen keresztül.

Ajna

Elhelyezkedése: szemöldök fölött, a homlok közepén

Szimbóluma: kilencvenhat szirmú lótuszvirág

Hozzárendelt testrész: arc, szem, fül, orr, melléküregek, kisagy, központi idegrendszer

Hozzárendelt mirigy: hipofízis (agyalapi mirigy)

 

Érzékszervi funkciója minden érzékelés, ideértve az érzéken kívüli érzékelést is.

Ehhez a csakrához már elem nem társítható.

Formai jele a fehér kör, két fénylő szirommal. Ezek a szirmok a tobozmirigy függesztő nyelei, és a lingam a kör közepén jelenik meg.

Életkori ciklusa a 36-42 év közé tehető és a „KI VAGYOK ÉN?” ­kérdés körül forognak a gondolatok. Ebben az időszakban ismerjük fel a lényeget, a Magasabb rendű Ént, itt alakul ki a spirituális tudatunk, belső látásunk, Tanú tudatunk.

Szimbolikus és spirituális jelentései megegyeznek, mint a nőiesség, az újhold, misztikum, a harmadik szem, látnoki képességek, szélsőséges idealizmus, paranoia, depresszió, elszigeteltség, álomvilág, magány.

Érzelmi jelentése a semlegesség, tárgyilagosság, távolságtartás, megbecsülés, depresszió és magány.

Mentális jelentéstartalma a tudás, a hatalom, illúziók, mély depresszió, paranoia, víziók, eltökéltség hatékonyság, titok, utópia. Tudati síkon itt történik a lényeg meglátása, a Magasabb rendű Én felismerése, illetve az egyéni spirituális tudat, a belső látás, a „Tanú” tudat megélése. Alapelve a lét megismerése.

A Homlok- csakrában megbúvó blokkok oldását az alábbiak segítik:

Színterápiában a királykék színt használjuk ennek a területnek a gyógyítására.

A hangskálán az „A”, szolmizációs hangként a „La” sorolható hozzá.

Szimbóluma a kilencvenhat szirmú lótuszvirág (2x48) a Shiva lingammal.

Asztrológiailag a következő bolygók tulajdonságainak erősítése segít harmonizálni ezt a területet: Merkúr, mint intellektuális ismeretek, a racionális gondolkodás Szűz jegyhez kapcsolt bolygója; a Nyilas jegy Jupitere, mint a teljességet felölelő gondolkozás, a belső összefüggések ismerete; a Vízöntő Uránusza, mint az isteni sugallatú gondolkodás, a magas szintű meglátások, a hirtelen megvilágosodás; és a Halak jegy Neptunusza, mint képzelőerő, intuíció, odaadás és belső igazságok megjelenítője.

Drágakövei a lápisz lazuli, a zafír és a hegyikristály .

Aromaterápiában a levendula és a jázmin sorolhatóak ide.

Gyógynövényei az örökzöld tölgy, a kukorica, a lila hajnalka, a borsmenta, és a kék krizantém.

A Bach-virágterápiában apróbojtorjánt, búzavirágot, magyalt és diót használhatunk.

Ételei a nyugtató, csillapító hatású étkek, valamint a fekete ribizli, az olajbogyó, szeder, a fekete bab és a kökény.

 

Korona-csakra (fejtető-csakra)

Szanszkrit neve Sahasrara, jelentése ezerszeres. A korona-csakra a megvilágosodás székhelye. Rajta keresztül állunk összeköttetésben a tulajdonság nélküli és alakot nem öltött isteni lénnyel. A korona-csakra eleme a gondolat, általa sikerül tökéletesen megértenünk azt, amit korábban értelmileg, majd később intutív módon fogtunk fel. Uralkodó színe az ibolyakék, de a fehérig minden színben megjelenhet. A Sahasrara-ban távolabb jutunk az anyagi világtól, és ezzel együtt a tér és idő korlátaitól. Ez a hely az igazi otthonunk. Innen indul nagy utazásunk az életbe, és fejlődésünk végén ugyanerre a helyre jutunk vissza. Itt élünk, és itt éljük meg önmagunkban Istent, itt egyesülünk az isteni eredettel, amelytől származunk. Saját energiamezőnk beleolvad az univerzális energiamezőbe.

Sahasrara

Az egyetemleges élet-energia a gyökércsakrából kiindulva halad a koronacsakra irányába, mintegy összefüggő láncra fűzve azokat. Mivel mindegyik csakra az ővele szomszédos csakrákon felül a test több pontjával – szervével – is kapcsolatban van, ez a kapcsolat alkotja a „működő egész”-et. Belátható, hogy ezek bármelyikének nem megfelelő működése – az elszenvedett energiahiány vagy többlet miatt –, felboríthatja az élet egyensúlyát, azaz betegségeket okozhat. Ha a csakra normálisan működik (vagyis az óramutató járásával megegyező irányba forog), akkor a csakra nyitott, így fel tudja venni a környezetből az energiát.

A hét fő csakrákon kívül mellékcsakráink is vannak.

Azok a csakrák, amelyek test alsóbb részében helyezkednek el, lassabban örvénylenek, mint amelyek a felsőtestben és a fejben találhatók. Az alsó három csakra a materiális világ ügyeivel kapcsolatosak, a 4-ik és az 5-ik az érzelmekkel, kommunikációval és az adással-elfogadással foglalkozik, míg a 6-ik és 7-ik csakrák a spirituális dolgokra koncentrálódnak.

 

Elhelyezkedése :  a koponya teteje, az agyi idegköteg.

Szimbóluma : a Bindu, a félhold feletti pont

Hozzárendelt testrész : idegrendszerünk és a nagyagy, valamint a koponyalemezek és a kutacs kapcsolhatók hozzá.

Hozzárendelt mirigy :  belső elválasztású mirigyünk a tobozmirigy.

Érzékszervi funkciója nincs, de az empatikus képességünk erősítését segíti.

Asztrológiailag a Ketu vagy Sárkányfarok, a Hold déli vagy leszálló csomópontja felel meg neki.

Életkori ciklusa a 43-49. évig tart, segít felkészülni egy új kezdetre, hiszen az Én itt már tudja mi a Tiszta Lényeg, az egyetemes tudat, az Egység, az Unio mystica, és iránymutató intuíciónk vezet az új, egy magasabb rezgésű életciklus felé.

Szimbolikus jelentése az egyéniség, a gyógyítás, szolgálat, az élet értelmének a felismerése, a keresztény papi törvények, az autoritás, az igazság, a böjt, a szomorúság és a várakozás.

Spirituális jelentései a vallási öntudat, szentség, alázatosság, bűnbánat, fájdalom, nosztalgia, intelligencia és tudás.

Érzelmi jelentése. a bánathoz, szenvedéshez, szenvedélybetegségekhez, visszavonultsághoz, belső nyugalomhoz, elvágyódáshoz, a gyászhoz, a rejtett haraghoz, az átértékelődött világhoz, öngyilkos hajlamhoz köthető.

Mentális jelentéstartalma az átalakulás, a megváltás, a más világokkal való kapcsolat, az alázat, a túlérzékenység és a spirituális gőg.

A Korona-csakrában megbúvó blokkok oldását az alábbiak segítik:

Színterápiában a misztikus lila szín erősít harmonizálni ezt a területet.

A hangskálán a H, a szolmizációs hangok közül a „Ti” sorolható ehhez a csakrához.

Leggyakoribb szimbóluma egy csúcsával lefelé mutató háromszög ponttal a közepén ezer szirommal körbevéve. 

 

Drágakövei az ametiszt és a hegyikristály.

Aromaterápiában a lótusz, az olibánum és a levendula illata segíti a gyógyítást.

Gyógynövényei közé a levendula, a lótusz és a csillagtulipán sorolható.

A Bach-virágterápiában a vadalma hoz segítséget.

Ételei a nyugtató, csillapító hatású étkek, melyek segítenek a mentális zavarok, az idegrendszeri problémák kiegyensúlyozásában, illetve a hagyma, a padlizsán és a lilakáposzta.

 

Olvass tovább: http://lelekportal.webnode.hu/szinterapia/csakrak-es-szinek-kapcsolata/

Készíts saját weboldalt ingyen: http://www.webnode.hu

vissza

Kapcsolat

Minden esetben bejelentkezés szükséges!

1126.Budapest,Márvány utca 29.

Nagy Dóra

Tel: +36-20/449-0809
E-mail: vedamasszazsstudio@gmail.com

Facebook:

Véda Masszázs-Stúdió-Nagy Dóra

Nyitvatartás:
Hétfő: 11:00 - 19:00
Kedd: 11:00 - 19:00                                                                          Szerda: 11:00 - 19:00                                                                      Csütörtök: 11:00 - 19:00                                                                            Péntek: 10:00 - 19:00 

Szombat:10:00-12:00

Vasárnap: Zárva

Megosztás